Optimális üzemanyag

 

A hús és más állati termékek köré épített teljesítményalapú étrend gyakran táplálékzsírt biztosít a szénhidrátok kárára. A szénhidrátokkal ellentétben a zsír nem tud elég gyorsan energiát termelni, hogy megfeleljen az intenzív testmozgás követelményeinek, ezért a szénhidrátokat feláldozó diéták általában rontják a magas intenzitású teljesítményt. Kimutatták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend, beleértve a ketogén (keto) étrendet, akkora fáradtságot okoz, hogy még az edzés megkezdésének motivációjára is hatással van.

 


A szorgalmas izmok elsősorban glikogénnel működnek ami egy a májban és az izomban tárolt szénhidrát forma. A szinte kizárólag növényekből származó szénhidrátok biztosítják az agyunk elsődleges és előnyben részesített üzemanyagát - a glükózt -, amely segít élesnek és koncentráltnak maradni az intenzív edzések és versenyek során.

A fehérje üzemanyagforrásként is használható, de ez nagyon nem hatékony, az egyes kalóriák 20-30% -át pazarolja hővé.


 

Mindent elmondva, a szénhidrátok az optimális teljesítményforrások az optimális teljesítmény érdekében, legyen szó guggolásról, focizásról vagy maratoni futásról.

FORRÁS: GAME CHANGERSA "THE GAME CHANGERS" egy James Cameron által rendezett dokumentumfilm a húsról, fehérjéről és az erőről. Olyan ismert emberek működtek közre rendezésében mint Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan és Lewis Hamilton.