A vegán étrend nem trend!

Minden alkalommal amikor belevágjuk a fejszénket egy életmódváltó projektbe, gyakran nézünk szembe környezetünk árgus tekintetével. A vegán életmódra való átállásnál nagy a valószínűsége annak, hogy megérezzük a környezetünk nemtetszését. Legalábbis a kezdeti szakaszaban.

A vegán étrend, mely növekvő tendenciát mutat az elmúlt évek statisztikája szerint nem egy világszerte nagy érdeklődésnek örvendő hóbort, hanem egy egészséges, tudatos életmód. Mindez nem csupán egy étrend, hanem a veganizmus révén esélyünk nyílik arra, hogy egy fittebb, kiegyensúlyozottabb életet élhessünk.


Legyen szó éttermekről, magazinokról, könyvekről, blogokról, különféle műsorokról, személyes beszélgetésekről, vagy élelmiszerboltokról, egyre sűrűbben találhatjuk szembe magunkat a vegán étrend békésen hódító hadjáratával. A vegán életszemlélet melletti döntés, minden eddiginél erőteljesebben, magabiztosabban van jelen.


 

Nézzük a számokat, amelyek beszédesebbek a szavaknál:

- a SinglePlatform egyik nemrégiben megjelent veganizmus topikkal egybefonódó statisztikájából megtudhatjuk, hogy az Egyesült Államokban 600%-kal nőtt a magukat vegánnak valló emberek száma az elmúlt három év során, mely fordulat elkerülhetetlenül hatást gyakorol(t) az élelmiszeriparra, az étkezési szokásokra, éttermi kínálatokra egyaránt.

- a veganizmus iránti érdeklődés a 2004-es évtől egyre fokozódott/fokozódik.

- az életmódváltó emberek jelentős hányada főként a következő okok miatt vált a korábban megszokott táplálkozási és életvezetési szokásokról vegán étrendre: egészségügyi okok miatt (étkezéssel összefüggő betegségek, allergiák, rendellenességek); fogyás céljából; etikai okokból kifolyólag (ide tartozik példaképpen az állat- és környezetvédelem).

- az indíttatások között továbbá nem ritka a betegségmegelőzés, a preventív hozzáállás, valamint az a tudat, hogy a növényi alapokon nyugvó étkezés sokkal egészségesebb, mint az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása.

- egy 2015-ben végzett kutatás eredményei szerint a fogyókúrás törekvésekben a vegán étrendet követők nagy előrelépéseket tettek (alacsony testtömeg-index, hatékony fogyás).

A Plant Proteins Co. 2021-es statisztikájából továbbá arra is fény derül, hogy:
-Ausztráliában a lakosok megközelítőleg 10%-a növényi étrendet alkalmaz.
-Az elmúlt tíz év során a németországi vegán étrendet követők száma a duplájára nőtt.

 

A gyorséttermek tekintetében is megdöbbentően jól teljesítenek a húsmentes ételek (példúál: Veggie Grill, Plant Power Fast Food – ez utóbbi tulajdonosa meglepő módon arról számol be, hogy leginkább a mindenevők érdeklődését keltette fel a vegán gyorsétterem).

Noha a vegán étrend mibenléte mellett felsorakozó érvek igen széles skálán mozognak, mégis kijelenthető, hogy mindazok, akik a veganizmus útját járják: amellett, hogy saját egészségük érdekében tesznek előrelépéseket, folyamatos és tudatos döntéseket hoznak az állatok és a környezet védelme érdekében.